Kerknet Lieve Wouters  -  Gepubliceerd op zaterdag 25 mei 2019 - 19:29

Godsdienstjuf Marian D’Haese over Maria: waar het hart van vol is

Je bent van Lede als je … van kleins af vertrouwd bent met Mariakapellen.
Godsdienstlerares Marjan D’Haese ging op pad, fotografeerde en schreef.

Het boek Terug naar de bron. Verstillen bij Maria is de vrucht van de persoonlijke zoektocht van Marian D’Haese, een jonge moeder en godsdienstlerares uit Lede. Daar bestaat al sinds de 15de eeuw een belangrijke Mariaprocessie en het landschap wordt gekenmerkt door boom-, gevel- en andere Mariakapelletjes.

Mijn grootmoeder gaf me de liefde voor Maria al van jongs af door, zegt Marian D’Haese. Toen ik moeder werd, begreep ik haar des te beter. Je voelt je kwetsbaar en tegelijk beschermer van het kwetsbare.

'Bij Maria zoekt iedereen de geborgenheid die we allemaal nodig hebben. Ze is echt moeder voor allen.'

Maar het zou nog even duren vooraleer Marian tijd vond om haar liefde voor Maria om te zetten in een boek. Als jonge, werkende moeder vliegt de tijd voorbij. Op gekende en onverwachte plekken vond ik geregeld verstilling bij Mariakapellen. In de aanloop naar de vernieuwde Mariaprocessie #M in Lede, besloot ik daarmee iets te doen. Zodat ook andere mensen verstilling zouden kunnen vinden.

In Terug naar de bron. Verstillen bij Maria bewijst Marian D’Haese zich als godsdienstlerares door haar persoonlijke verhaal van dankbaarheid te stofferen met gedegen informatie. Ze benadert Maria vanuit verschillende invalshoeken: Maria in de Bijbel, in de theologie, in de volksdevotie, maar ook bijvoorbeeld in de islam.

De tekst wordt verlucht met foto’s van kapelletjes her en der in Vlaanderen, gedichten en liedjes over Maria.

© Kerknet

© 2019 Marian D'Haese